Advertisements

Categorie: Opinii

Clujul între urgenţă şi alertă

Abia după a treia zi consecutivă cu peste 200 de cazuri de infectări cu coronavirus în România (au fost de fapt aproape 300 ieri), vine şi reacția șefului DSU, Raed Arafat. În ultimele zile, situaţia infecţiilor cu SARS-COV2 şi în mod deosebit numărul cazurilor active s-a deteriorat, recunoaște acesta. Cazurile nu sunt grave însă, semn că …

De la hub la club

Pâna la pandemie, în Cluj apăreau unul după altul spații de co-working, pentru că na, chiriile din orașul de pe Someșul mic erau tot mai mari (abia acum ce s-au mai domolit) iar ideea unui open-space creativ prindea la oamenii open-minded. Indiferent că e botezat după locație (Cluj Hub, Cluj Cowork) sau după domeniul de activitate propus …

Repornim, resetăm, sau ne resemnăm?

Dacă pentru bugetarii plictisiţi de carantină şi alte categorii sociale care au avut timp să-şi facă planuri în ultimele două luni, ieşirea din starea de urgenţă (cu toată intrarea în cea de alertă), e percepută ca o sărbătoare, o repornire după resetare, pentru multe firme s-ar putea să însemne începutul sfârşitului. Confruntate cu realitatea cash-flow-ului zero, …

Ultima noapte de urgență

Nu știu voi cum ați dormit nopțile astea de semi-carantină, dar pe mine finalul perioadei m-a prins iar în chinga insomniilor: o noapte bună, alta mai rea. Am început să scriu iar pe blogurile abandonate, pentru că voiam ca puținii mei cititori să nu mă uite, sau poate pentru că voiam să nu uit eu de …

Cum ne mint statisticile

Apar deja previziuni de la CE, camuflate în cifre statistice, cum că economia RO va scădea cu 6% în 2020 când, la firul ierbii, realitatea e cu totul alta. De exemplu IMM-urile înseamnă statistic 10% din cifra totală de afaceri, dar ele asigură 20% din locurile de muncă și 30% din profit. Afaceri mici, dar specializate …

Oraşul imobiliarelor

Se pare că în Cluj, fost Kolozsvár, Cloisânburg, zis şi Napoca, mai toată lumea se ocupă cu afaceri imobiliare. Preşedintele consiliului judeţean Cluj vine la birou doar din plăcere, din moment ce, după program, şi-a construit împreună cu fratele său un mic building (de doar 13 etaje) fix în centrul marelui Oraş de pe Someşul Mic, …

Cum ne-a schimbat pandemia?

Mulți se-ntrebau siderați la oprirea lumii în loc, pe la începutul pandemiei, ce va fi când lumea nu va mai fi la fel şi cum ne va schimba asta. Scepticii: nu se va schimba nimic. Visătorii: ne vom reseta. De schimbat însă, îndrăznesc să spun că, în ciuda gargarei şi smiorcăielilor (vai, dar ce rău e …

Scenarii cu smiorcăieli imobiliare

De cele mai multe ori, după ce notez câteva idei (de bun simţ, de cele mai multe ori, dar şi naiv-subiective, uneori) despre imobiliare, reuşind să încropesc câte un articol de weekend, am mici remuşcări. Mă gândesc la prietenii care şi-au investit (unii) economiile familiei într-un apartament pe care îl dau cu chirie, sau construiesc (alţii) …

Ce şanse mai are Prima casă 2020

Celebrul program Prima casă, rebotezat în august 2019 O familie, o casă (din cauză că nu mai e musai să nu fi avut o casă, poți să ți-o şi upgradezi pe prima, adică să treci de la o cameră la mai multe, prin acest program, sau să-ţi iei alta într-o zonă mai bună) a fost atât de …

Ce se mai vinde şi ce nu

În primul rând, o să se vândă mai puţin şi mai scump, pentru că marfa va fi mai puţină deşi banii vor fi tot mai mulţi şi mai greu de ţinut în frâu. De îndată ce se va relua circulaţia persoanelor, vor începe să circule şi ei ca bezmeticii, dar nu se ştie pe ce canale, …